Min kanin historie - del 1


se del 2 om Dværgvædder Lux

 

Min start med racekaniner: Hermelin Zobel & White Brun (år 1993-ca. 2000)


1,0 94 point

Jeg startede med kaniner i 1993, hvor jeg købte 1,1 i forbindelse med LU i Bagsværd. Senere blev der suppleret med 0,2 samt lån af han fra Erik Rasmussen. Jeg var heldig med mit materiale og kom hurtigt godt i gang.

Til venstre ses min "hjemmelavede" stamfar reg. 4A430, som kom til at ligge bag alle mine Zobel & White´er. Han havde en flot øjenring men ikke den bedste whitetegning på kroppen og manglede noget kropsform. En god whitetegning på kroppen gav han dog videre til sine afkom tillige med en flot zobeltegning. En han, der virkelig gav kvaliteter videre, han ikke selv "så ud" til at have. Jeg kan kun anbefale at man afprøver flere hanner i avlen, da det ikke altid er de smukkeste, der giver de bedste kvaliteter videre....

Jeg opnåede 2 championater – begge hanner med 3 x 95 point. Derudover flere Bedst i Racen, vinder af Hermelinklubbens Farvepokal 3 gange og højdepunktet december 1998: Vinder af Hermelinklubbens specialklubudstilling med 1,0 96 point - nr. 1 ud af 378 dyr.

Jeg har desværre intet billede af min 96´er, men til højre ses min ene champion (søn af "A430" herover), som på billedet har vundet Bedste Hermelin, Bedste Ungdyr samt Bedste Tegnede Dyr på en lokaludstilling. Hvad han ikke har i øjenring, har han til gengæld i whitetegning på kroppen. Den går bemærkelsesværdigt højt op på siderne. Han blev også belønnet for sin zobeltegning. Han er forøvrigt ungen yderst til venstre på billedet af 4´lingerne øverst. Et godt kuld, der gav 2,1 til udstilling (de 3 lyse) - de blev bedømt med 95-95-94 !!


1,0 95 point


0,1 95 point. Har bl.a. vundet Hermelinklubbens Farvepokal.

Jeg har i en del af perioden siddet i bestyrelsen hos Roskilde & Omegns Kaninavlerforening samt en kort periode i Hermelinklubbens bestyrelse.

Jeg valgte i 2000 at stoppe mit kaninopdræt. Avlsdyrene blev solgt til Erik Rasmussen.

Nogle kender mig måske også for mine tegninger, der specielt på LU 1994 indbragte et flot beløb til Hermelinklubben. Samtidig har jeg tegnet logoet til Kælekaninklubben Stampe, Postkort til hermelinklubben samt logo til Roskilde & Omegns Kaninavlerforening.

I tiden 1993-2000 havde jeg også følgende racer i stalden (kortere tid): Russer, Rhinsk Schecke, Hermelin Hvid Blåøjet, samt Dværg Vædder Rødbrun (én enkelt).

Til højre ses min Dværg Vædder. Hun boede indendørs og var en bestemt dame. Jeg trænede lidt hop med hende, men det blev ikke til så meget.


en af mine stammødre (opkøbt dyr) - hun er af den mørke variant

Jeg blev i min tid med Zobel & White opmærksom på sammenhængen mellem den mørke & den lyse variant.

Den mørke variant er tit så mørk, at det kan være svært at ane zobeltegningen, derfor foretrækkes den lyse variant oftest.

Ved parring af to lyse dyr vil der dog teoretisk komme 25% mørke, 50% lyse samt 25% albino eller russer. Ved parring af et mørkt og et lyst dyr fås (igen teori) 50% lyse og 50% mørke dyr.

For at undgå de hvide dyr parrer de fleste derfor lys og mørk sammen.

Hvis man går længere ned i genetikken, vil nedarvningen dog også betyde, at et af de hvide dyr fra en lys x lys parring parret med et mørkt dyr vil give 100% lyse dyr.

Dette måtte jeg selvfølgelig afprøve. Jeg parrede lys x lys og fik rigtig nok hvide eksemplarer – i mit tilfælde albinoer (kan også være russer).

Disse kunne selvfølgelig udstilles og registreres som hvid rødøjet. En af disse (0,1) blev oven i købet bedste ungdyr på en lokaludstilling i Roskilde januar 1998 med 95 point.

Den havde en utrolig god pels af høj kvalitet for en hvid rødøjet.

Nå, men jeg skulle jo bruge den til at lave lyse zobel & white´er.


0,1 Hvid Rødøjet 95 point (efter 2 lyse zobel & white´er)

Denne hun samt en tilsvarende blev parret med en mørk han, og rigtig nok kom der 100% fine lyse zobel & white´er, så teorien ”passede”.

Jeg havde på disse lyse dyr efter albinohunnerne INGEN problemer med hvide klør eller hvide hår (forkerte steder), som jeg ellers har hørt advarsler om.

Nu skal det selvfølgelig nævnes, at jeg ikke fik kørt så ”langt” med disse parringer, da jeg først gik i gang i slutningen af mit opdræt. Jeg vil dog bare sige, at det umiddelbart så godt ud i mine øjne.

Til venstre & herunder ses zobel & white unger af den lyse type.


unger af den lyse type kan være næsten sølvgrå som unger og øjnene har et rødligt skær
(på dette billede dog mest pga. blitz fra kameraet)


Min høst af rosetter med Hermelin Zobel & White Brun
(samt deraf kommende Hvid Rødøjet - se til højre)


0,1 Hvid Rødøjet 95 point og Bedste Ungdyr
(er efter 2 lyse zobel & white´er og samme dyr som ovenfor)

Forside